Пиперът е една от най-старите известни подправки от Азия. Смята се за важна лечебна подправка в Аюрведа. Важна част от 5000-годишната практика на Аюрведа е нейната загриженост за правилното функциониране на храносмилателния тракт, по-специално за усвояването и метаболизирането на хранителните вещества.
Съвременната наука е открила, че пиперин е главното вещество в черния пипер, благодарение на което се осъществяват тези действия. Той задейства механизмите, които водят до активиране на храносмилането и последващата абсорбция на нутриентите от лигавицата на червата. Това забележително повишаване на усвояването на хранителните вещества чрез пиперин е била преписана на три неспецифични механизма:
Повишава кръвоснабдяването на стомашно-чревния тракт
Увеличава емулгиращото съдържание на червата
Повишава активния транспорт на хранителни вещества