Артишок
За родина на артишокът се смята Етиопия откъдето е пренесен и култивиран в Югозападна Европа и Северна Африка още във времената на Гърция и Рим. В сравнение с други зеленчуци, артишокът има голямо съдържание на полифенолни съединения, на което се дължат и неговите силни антиоксидантни свойства.
Екстрактът от артишок подобрява метаболизирането на мазнини
Общоприето е, че увеличаването на жлъчната секреция (холереза) е важна за метаболизирането на мазнини като същите оказват положително влияние върху чревната подвижност (перисталтика). Наблюдавано е, че холеретичния ефект на екстрактът от артишок започва да действа „ леко“ незабавно и достига максимум след ½ час и преминава след 1 час.
Защитава лимфните съдове от увреждане от свободни радикали и заздравя връзките между клетките им:
Екстрактът от артишок предизвиква синтеза на важни молекулярни маркери на младостта, отговорни за микроциркулацията и вазодилатацията на ендотелните клетки, действащи като потенциално противовъзпалително средство, защитават лимфните съдове от окислителното увреждане на свободните радикали.